Weideonderhoud in de herfst – praktische tips
Gepubliceerd in Bit Magazine #276
Optimale voorbereiding
Nu het gras niet meer groeit en het vaker slecht weer is, zit het weideseizoen voor veel paarden er weer op. Tijd om de wei een najaarsonderhoudsbeurt te geven. Zo bereid je je grasland optimaal voor op het nieuwe weideseizoen.
Rust
Natuurlijk is vrije beweging ook in de herfst en winter belangrijk voor paarden. Voor het behoud van je grasmat is het echter verstandig om ze in deze periode niet in de wei te laten. Zo krijgt het gras rust en lopen de paarden het land niet stuk. Beschik je over een paddock of track, dan is dat een goed alternatief. Of zet een (droog) stukje van de wei af als winterwei.
Maaien en slepen
Haal aan het eind van het weideseizoen alle mest uit de wei en maai de hoge graspollen af. Staat er nog veel gras? Maai dan de hele wei ‘gazonkort’. Sleep hierna de bodem om lucht toe te voegen.
Bemesten
Vermoed je dat je grasmat voedingsstoffen tekortkomt, dan kun je het nu nogmaals bemesten. Organische meststoffen geven een stevige grasplant en stevige zode. Deze zijn afkomstig van planten- en/of dierenresten. Koeienmest is een voorbeeld. Organische meststof is ook in zakken verkrijgbaar. Gebruik liever geen minerale meststof (kunstmest). Die zorgt voor een te snelle groei – niet goed voor paarden – en een ‘slappe’ grasplant, die gevoelig is voor ziekten en plagen. In welke periode je welke mest mag gebruiken en uitrijden hangt af van o.a. de grondsoort. Check www.rvo.nl voor de regels.
Kalk
Wordt het gras wat schraal en gelig van kleur? Dan is de bodem mogelijk ‘verzuurd’. Dit kun je oplossen met kalk. Dat strooi je liefst tussen september en november.
Doorzaaien
Gras(zaad) heeft licht en bodemtemperatuur nodig om te groeien. In het najaar is de bodemtemperatuur hoger dan in februari en maart. Daarom kun je de wei nu nog prima door- of inzaaien. Het jonge gras is in de winter wel kwetsbaar, dus laat de paarden er dan liever niet op.
Mollen
Mollen kunnen een serieus probleem zijn in je wei. De gangen die ze onder de grasmat graven vormen een risico voor de benen van je paard en de molshopen zorgen voor kale plekken. Heb je echt last van mollen, dan kun je het beste een professionele mollenvanger inschakelen.
Gevallen bladeren, eikels en nootjes
Als bladeren en snoeiafval blijven liggen, verstikt het gras. Haal dit daarom zo snel mogelijk weg. Afhankelijk van het formaat van je wei hark of blaas je het met een bladblazer weg, bijvoorbeeld in de bossages rondom je wei. Zo geven de bladeren isolatie aan de wortels en een onderkomen aan kleine dieren. Haal ook eikels en (beuken)nootjes regelmatig uit de wei. Hoewel sommige paarden er dol op zijn, zijn eikels niet goed voor ze. Vooral groene eikels bevatten giftige tannines.
Snoeien
Het najaar is een prima tijd om hagen te snoeien. Beukenhagen snoei je zo’n 2 á 3 keer per jaar. Zo blijven ze mooi strak. Ook de laurier kan nu snoeibeurt gebruiken. Bomen snoei je het best tussen december en februari als de sapstroom weinig actief is.
Omheining
Houten omheiningen zijn redelijk onderhoudsvrij. Toch is het een goed idee om nu het hekwerk na te lopen en indien nodig houten regels of palen te vervangen. Bestaat je omheining (enkel) uit schrikdraad, check dan alle palen en verbindingen, zoals de klemverbindingen waarmee de grondkabel op het draad is aangesloten. Haal de spanning van het schrikdraadapparaat of zet de batterij binnen en haal de accu’s eraf.
Drainage
Deze vaak nattere periode is niet de ideale tijd om drainage aan te leggen. Je repareert de dakgoot immers ook niet als het regent. Maar je kunt wel zien waar de natte plekken in je wei ontstaan en of het nodig is om je wei in een droger seizoen te (laten) draineren.
Waterleiding
Tot slot: heb je automatische waterbakken in de wei? Vergeet dan niet de waterleiding af te sluiten vóór de eerste vorst. Laat het water uit de leidingen lopen en blaas ze door met een compressor. Laat nu de winter maar komen! •
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Jeroen Hendriks van Hendriks Omheiningen en Hendriks Hoveniers,https://www.hendrikshoveniers.nl. Tekst: Jennifer van der Meer