Hoefverzorging in de natte weide – Praktische tips

Artikel voor Bit Magazine #270 – Februari/maart 2020.

Problemen

In de herfst en winter worden veel weides en paddocks in ons land nat en modderig. Paarden zakken dan vaak tot aan hun kogels of verder in de modder. Dan neemt de kans op kroonrandirritatie, mok en rotstraal toe. Net als kroonrandirritatie is mok een irritatie van de huid, maar dan in de kootholte. Rotstraal ontstaat doordat bacteriën zich nestelen in de plooien van de straal, wanneer de hoef vol zit met modder of mest. Er ontstaat dan een broeierig klimaat en er komt weinig licht en zuurstof bij; ideaal voor deze bacterie.

Zorg voor beweging

Niet alleen voor zijn benen en hoeven, voor het hele gestel van het paard is beweging essentieel. Haal hem daarom ook in een natte periode minimaal twee tot drie keer per dag uit zijn stal. Is je paard gevoelig voor mok of rotstraal, dan heeft toch de paddock of weide de voorkeur boven de hele dag op stal. Is de nattigheid echt extreem, dan is aan de hand stappen een optie.

Droge stukken creëren

Een gedraineerde paddock is natuurlijk ideaal. Er zijn verschillende oplossingen bestaande uit een combinatie van drainagebuizen, grind, kunststof of grasroosters en een zandlaag. Kostentechnisch is dit echter niet voor iedereen weggelegd. Goedkoper is om ergens in de wei of paddock zand te storten en zo een hogere en droge plek te creëren. Dit is zeker een goed idee als je paard veel of zelfs 24/7 buiten staat. 

Hoefsmid

Bacteriën nestelen zich eerder in een grote, overgroeide straal, waardoor het risico op rotstraal veel groter wordt. Als de hoefsmid iedere zes tot acht weken de hoeven netjes bijhoudt en de straal bijsnijdt, voorkom je dan ook een hoop trammelant.

IJzers verliezen

Paarden die op ijzers staan, verliezen er makkelijker één in een modderige wei. Probeer je ijzer altijd te vinden. Niet alleen voor de smid of om kosten te besparen, maar ook om te voorkomen dat jouw of een ander paard zich aan het ijzer verwondt.   

Extra hoevenkrabben

Door in natte tijden vaker de hoeven te krabben en schoon te borstelen, zorg je voor lucht en licht in de hoeven. Daar houden de bacteriën die rotstraal veroorzaken niet van. Ook merk je zo eerder beginnende mok, een dik been of andere problemen op en kun je erger voorkomen.

Voeding

Er zijn veel supplementen die de voetgroei en kwaliteit van de hoef bevorderen. Die kunnen helpen bij paarden met slechte voeten. Paarden met gezonde hoeven hebben doorgaans voldoende aan normale brokken.  

Behandeling rotstraal en mok

Heeft je paard toch rotstraal, mok of irritatie gekregen, dan zijn er allerhande middeltjes verkrijgbaar die kunnen helpen, zoals mokzalf en zalf of spray tegen rotstraal. Sommige middelen tegen rotstraal werken indrogend, andere pakken de bacteriën aan. Lees echter altijd de bijsluiter en let erop dat de straal na behandeling niet te hard wordt. Breng het product pas aan als de hoef goed schoon en droog is. Ideaal is als je je paard voor behandeling een halfuur met schone voeten op beton kunt zetten, zodat de straal vrijkomt van de bodem. Maak bij mok eerst de kootholte goed droog met een handdoek.  

Risico’s bij sneeuw en vorst

Een paard op blote voeten heeft weinig last van sneeuw. Maar bij ijzers kan de sneeuw – zeker als het vriest – samenklonteren onder de voeten en voor gevaarlijke situaties zorgen. Wil je je paard op ijzers naar buiten laten in de sneeuw, dan zijn sneeuwzolen een must. Die zorgen dat de sneeuw niet snel aan het ijzer vastvriest en uit de hoef wordt gelost.

Voorzie je na een natte periode vorst, maak dan zoveel mogelijk de wei of paddock vlak. Door bevroren, ongelijke grond ontstaan vaak gekneusde hoefballen, zolen of stralen, wat kan uitmonden in ontstekingen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met hoefsmid Roy den Bieman. Tekst: Jennifer van der Meer * Fotografie: Lonneke Ruesink

One Reply to “Hoefverzorging in de natte weide – Praktische tips”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *